16 Ocak 2024

Farklı bir yaklaşım: Zincirsiz e-bisiklet Rover 45


Elektrikli bisiklet Rover 45 pedallar ile arka tekerlek arasında zincir veya kayış gibi fiziksel bağlantıyı ortadan kaldırıyor ve sensörler ile hareket ediyor.

 

Elektrikli bisikletler, klasik bisikletler gibi pedallar ile arka tekerlek arasında zincir veya kayış ile fiziksel bağlantıya sahip. Ancak Rover 45 bu bağlantıyı ortadan kaldıran ilginç bir yaklaşım sunuyor. Zincir yerine sensörler aracılığıyla arka tekerlekteki motora sinyal gönderen bir çalışma biçimine sahip.


Look ve Cixi firmalarının ortaklaşa geliştirdiği bu konsept elektrikli bisiklette pedal çevrildiğinde hareketi algılayan kontrol cihazı, arka tekerlekteki motora sinyal göndererek dönmesini sağlıyor. Pedallar aynı zamanda durmak ve yavaşlamak için de kullanılabiliyor. Bu sayede rejeneratif frenlemeyle pilleri şarj etmek mümkün de oluyor.


45 km/s azami hıza sahip Rover 45, 25 km/s hızı aştığı için Avrupa'da ‘Speed Pedelec’ olarak adlandırılıyor. Arıza çıkarmaya meyilli zincir, vites vb. aktarma organları bulunmayan bisiklet bu bakımdan daha dayanıklı olma potansiyeli taşımakta.