11 Nisan 2019

[bisikletle]Türkiye: Pergamon ve Sagalassos

Pergamon; antik çağlarda ilk kez MÖ 399’da Ksenophon tarafından, ardından da Perslerin ele geçirdiği kent MÖ 281–133 yılları arasında Attalid döneminde Bergama Krallığı’nın başkenti oldu. Helenistik dönemde yıldızı parlayan Pergamon, Roma döneminde de Asya eyaletinin ilk başkentiydi. Pergamon Antik Kenti Roma yönetiminde en gelişmiş haline ulaştığında yaklaşık 200 bin vatandaşa ev sahipliği yapıyordu. 

Sagalassoslular MÖ 2. bin yıllarında Anadolu’da yaşayan Luvi kabilelerinin bir kolu olan Pisidia halkındandır. MÖ 333 yılında Büyük İskender Sagalassos’u ele geçirmiştir. MÖ 25’de Galatia kralı Amyntas ve sonrasında Agustus tarafından Roma İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. 120’li yıllarda Sagalassos Pisidia imparatorluk kültürünün merkezi olarak seçilmiştir. Bundan sonra büyük bir ekonomik büyüme yaşayan şehir 6’ncı yüzyıla kadar hızla gelişmeye devam etmiştir. MS 590 yılında yaşanan büyük deprem ile Sagalassos yerle bir olmuştur. 

Biri Caicus Nehri’nin (günümüzde Bakırçay) kuzey ucunda eski bir Yunan kenti, diğeri Akdağların yamacında 1700 metre yükseklikte bir Pisidia kenti. Köklü bir tarihi gözler önüne seren bu uygarlıkların izlerini süren kültürel bir yolculuk; Pergamon ve Sagalassos.















[bisikletle]Türkiye projesi çerçevesinde bölgeyi kapsayacak turlarda izlenecek rotalar, uzaklıklar, yolların niteliği, gezilip görülecek tarihi ve doğal güzellikler, konaklama, yeme-içme ve yerel kültürler hakkında bilgi toplamak üzere 23 Nisan’da pedallar dönmeye başlıyor...



















İstanbul seçiminin tekrarı nedeniyle turun sadece Pergamon ayağı geçildi. Sagalassos bir başka tura kaldı.

31 Mayıs akşamı İstanbul'a Marmaris’ten otobüsle döndüm. Çok keyifli bir tur oldu. Gezi notlarını okumak için lütfen tıklayın

17 ilçe + 4 köy = 1100 km