30 Nisan 2019

[bisikletle]Türkiye: Pergamon ve Sagalassos (Yanıklar III)

28 Nisan 2019, Pazar / Yanıklar III (6. gün)

6.45 gibi uyanıp odanın önüne çıktım. Güneş doğmuş. Hava ama daha ısınmamış. Arkadaşlar çoktan çiftliğin işlerine başlamışlar. Osman bugün Yenice’ye gidip yonca alacak. Traktör hazır bile. Kahvaltıya kadar Badem’le biraz dolaşıyoruz. Daha doğrusu o bizi gezdiriyor. Zavallıyı oynarken burnundan arı sokuyor. Şişiyor da.

Kahvaltı sonrası içilen keçi sütlü kakao ile verandadayız. Bir hafta sonra gelecek 50 kişilik grubu konuşuyoruz. Yiyecekler, içecekler, yatacaklar..., bayağı hareketli olacak buraları. Aile şimdiden bir heyecan içinde.

Tekin ile Bayramiç’e ben de gidiyorum. Gazete, ekmek ve helva alınıyor. Bayramiç’in helvası meşhurmuş, bilmiyordum. 300 yıllık bir geçmişi olduğu söylendi. Susamın bölgede yetişmesi başlıca özelliği. İlk defa pekmezli tahin helvası tattım. Süper. Pekmezi şekerden ayıran; mineral bakımından, özellikle kan yapıcı demir, kemikleri geliştirici kalsiyum ve kan basıncını düzenleyici potasyum açısından zengin olması anlatıldı.

Öğle yemeği sonrası yakındaki iki köye arabayla bir tur atıyoruz, Tekin ve Gülefza ile. Bugün yağış tahmin ediliyordu ama boşa çıkıyor. Bakalım önümüzdeki perşembe ne olacak? Benim Arıklı’dan ayrılacağım gün için de yağış gösteriyor Meteo. Gerçi daha var o güne, çok şey değişir.

Akşam gene Osman’ın evinde içilen bir kahveyle dizi takılıyoruz. Bu turlarda dizi kültürümü de geliştirebiliyorum. Konu daima “entrika”. O çocuk kimin, bu kadının geçmişi, adamın parası, kim kimi seviyor/sevmiyor..., hep aynı işler insanların ilgisini çekiyor.
Mussolini 

Tarihte Bugün, 28 Nisan 1945: İtalyan diktatör Benito Mussolini ile metresi Clara Petacci kurşuna dizildi. Cesetleri bir benzin istasyonunda ayaklarından asılarak teşhir edildi.

Ve benzer bir son yaşayanlar; Adolf Hitler - Sovyet ordusu Berlin'e girince intihar etti..., Nikolay Çavuşesku - Eşiyle birlikte kurşuna dizildi..., Saddam Hüseyin - Asılarak idam edildi..., Muammer Kaddafi - Linç edildi..., Hideki Tojo - Başarısız intihar girişiminin ardından asılarak idam edildi..., Pol Pot - Ev hapsinde öldü..., Mobutu Sese Seko - Canını zor kurtardı, sürgünde öldü..., Alfredo Stroessner - Ülkesinden kaçtı, sürgünde öldü..., İdi Amin - Ülkesine dönebilmek için yalvardı, sürgünde öldü..., Slobodan Milosevic - Lahey'de yargılanırken öldü...


Badem, Osman, Tekin ve Gülefza ile



































7. gün (devamı) Yanıklar-Arıklı – 5. gün (öncesi) Yanıklar II




[bisikletle]Türkiye: Pergamon ve Sagalassos 
  

Bandırma–Biga = 72,88 km

Biga–Yanıklar = 73,88 km

Yanıklar-Arıklı = 61,12 km

Arıklı–Burhaniye = 57,06 km

Burhaniye–Ayvalık = 37,13 km

Ayvalık–Bergama = 62,30 km

Bergama–İzmir = 25,10 km

İzmir–Akhisar = 10,29 km

Akhisar–Gördes = 60,94 km

Gördes–Demirci = 54,22 km

Demirci–Selendi = 32,54 km

Selendi–Alaşehir = 63,74 km

Alaşehir–Kiraz = 66,69 km

Kiraz–Tire = 67,39 km

Tire–Koçarlı = 64,20 km

Koçarlı–Karpuzlu = 62,01 km

Karpuzlu–Milas = 36,24 km

Milas-Bodrum = 52,40 km