29 Nisan 2019

[bisikletle]Türkiye: Pergamon ve Sagalassos (Yanıklar II)

27 Nisan 2019, Cumartesi / Yanıklar II (5. gün)

Güzel bir uyku çektim. Kahvaltı 8 buçuk 9 gibi demişlerdi. Vaktim çok. Odadan çıkıp biraz sabah güneşinde panoramik fotolar çekip yolluyorum eşe dosta. Çiftlik çoktan uyanmış, sabahın işleri yapılmakta. Gülefza bizzat kendi çalışıyor. Güzel bir gün olacağa benziyor. Odamın bir yüzü doğu diğer yüzü batıya bakıyor. Yani sabah ve akşam güneşleri odanın içinde. Kahvaltıya gitmeden biraz eşyaları toparlıyor, fotoları-sesleri yüklüyorum.

Nefis bir kahvaltı sofrası kurulmuş. Peynir çeşitleri, zeytin, tereyağı,  reçeller, domates-biber..., şahane. Açıkmışım da. Kızarmış ekmek de iyi gidiyor. Organik tarım, keçi sütü, sağlıklı beslenme, vegan-vejetaryen..., konularımız. Bugün Bayramiç’te köylü pazarı varmış. Oraya gidilecek. Dün Esin de aramıştı, bisiklet kardeşliğinden, ilçede buluşacağız. Telefonlaşıp randevulaşıyoruz.

Osman’ın kullandığı araçla üçümüz, Tekin çiftlikte kalıyor, Bayramiç yolundayız. Yol genişletme çalışması ilçeden bu tarafa doğru başlamış. Benim dün geldiğim dar yol genişleyecekmiş. Zaten bu amaca yönelik bazı yol altı su kanalları görmüştüm. Böyle bir nedenle olduğunu tahmin etmiştim.

Minik bir pazar; köylünün yoğurdu, yumurtası, otu, sebzesi satılmakta. Yapılan alış verişten sonra Esin’in de gelmesiyle kahve-çay eşliğinde sohbet ediyoruz. Esin Gülefza ile tanışıyor, çiftliğin hikayesi anlatılıyor, Toluklar’daki evin son durumu öğreniliyor (Ben gittiğimde daha başlamamıştı inşaat. Bu da 3 yıl önceydi.).

Minibüse yetişmek üzere Esin’in ayrılması, ardından da bizim diğer işlerin takibi için kalkmamız sonrası Bayramiç’ten dönüyoruz. Arabayla ulaşım kolay oluyor J Bisiklete binince bunu daha iyi anlıyorsun.

Öğlen yemeğinde Gülefza ve Tekin’in nefis yemekleri eşliğinde konuşmadığımız konu kaldı mı? Kiş, börek, zeytinyağlılar..., harika. Ben de size biraz bu çiftliği tanıtayım. İnternet sayfasındaki açıklamalardan başlarsak: Projemizin en önemli özelliği Türkiye’de ilk organik sertifikasyon belgesine sahip entegre keçi çiftliği olmasıdır. + Avrupa’daki organik hayvancılığın olmazsa olmazı ahşap yapıları Kaz Dağları’nın eteğine kurarak, keçilerimize doğal ortamda yaşam sunuyoruz. + Keçiler için temiz bir merada organik yem bitkileri yetiştiriyoruz. + Serbest otlayan süt keçilerimizin sağımını el değmeden, hijyenik ortamda ve son teknoloji ile tam otomatik olarak yapıyoruz. Siparişini verdiğiniz sütleriniz, buz akü ile soğuk zincir teslimat şeklinde gerçekleştiriyoruz. En büyük farkımız ise burada yazan vaatlerin hepsini gerçekleştiriyor olmamız. Sizleri yaptığımız üretimi yerinde görüp keşfetmeniz için; Kaz dağlarının bakir eteğindeki Çanakkale ili, Bayramiç ilçesi, Yanıklar köyündeki çiftliğimize bekliyoruz… Yanıklar Organik Keçi Çiftliği

Akşamüstü çiftlikte yapılması gereken rutin işler sıralanıyor; yavruların biberonla beslenmeleri, büyüklerin sağılmaları, aşıların-iğnelerin vurulması gibi. Ben de ilk defa bu gibi olaylara yakından tanık oluyorum. 

Bir de buranın sevimli köpeği Badem var, 6 aylık bit Akbaş Kangal. Çok güzel bir dostluk kurduk. Genç olduğundan oynamayı seviyor. Çok güçlü, zapt etmek kolay değil. Pisliğin teki saçma sıkmış, yaralamış zavallıyı. Nasıl insanlar var dünyada? Tedavilik! Yok ya bunlar tedavi de olmazlar. İmha etmek en iyisi. Soyu bozuk türdenler.

Akşam yemeğinden sonra oğulları Osman’ın evinde kahve eşliğinde biraz TV’ye bakıyoruz. Haberler malum şeyler; algı yaratmaya çalışan iktidar başı, yenilgiyi sindiremiyor.

Seviyo, Sevmiyo, Seviyo, Sevmiyo, Seviyo...























6. gün (devamı) Yanıklar III – 4. gün (öncesi) Biga-Yanıklar 




[bisikletle]Türkiye: Pergamon ve Sagalassos 
  

Bandırma–Biga = 72,88 km

Biga–Yanıklar = 73,88 km

Yanıklar-Arıklı = 61,12 km

Arıklı–Burhaniye = 57,06 km

Burhaniye–Ayvalık = 37,13 km

Ayvalık–Bergama = 62,30 km

Bergama–İzmir = 25,10 km

İzmir–Akhisar = 10,29 km

Akhisar–Gördes = 60,94 km

Gördes–Demirci = 54,22 km

Demirci–Selendi = 32,54 km

Selendi–Alaşehir = 63,74 km

Alaşehir–Kiraz = 66,69 km

Kiraz–Tire = 67,39 km

Tire–Koçarlı = 64,20 km

Koçarlı–Karpuzlu = 62,01 km

Karpuzlu–Milas = 36,24 km

Milas-Bodrum = 52,40 km




İlginizi çekebilir [bisikletle]Türkiye: Çoruh Nehri Boyunca (Şiran–Alucra)