15 Mart 2016

Bisikletin Başkenti Konya












Türkiye’de en fazla bisiklet kullanılan il olarak bilinen Konya’da 600 binin üzerinde bisiklet bulunuyor. Bisikletin yaygın olarak kullanılması kentte yakıt ve zamandan tasarrufa ve sağlıklı yaşama katkı sağlıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi de bugüne kadar 447 kilometre bisiklet yolu yaptı. Kentteki motorlu kara taşıt sayısı ise 646 bin 940.

Türkiye'de 42 bin kilometre karelik yüzölçümüyle alan bakımından en büyük il olan ve yaklaşık 2 milyon 130 bin nüfuslu Konya, coğrafi bakımdan ovada olmasının da etkisiyle bisiklet kullanımda yine ilk sırada yer alıyor. Her geçen gün bisiklet sayısı artan Konya’da 600 binin üzerinde bisiklet bulunuyor. İstatistiklere göre Konya'da neredeyse hane başına 3 bisiklet düşüyor. Kentin her caddesinde otomobiller arasında 7’den 70’e bisiklet sürücüleri görülebiliyor. Bisikletin yaygın olarak kullanılması kentte yakıt ve zamandan tasarrufa ve sağlıklı yaşama katkı sağlıyor.

447 Kilometre Bisiklet Yolu

Konya Büyükşehir Belediyesi de, yeni yapılan tüm yollar ile onarımı yapılan caddelere bisiklet yolları yapıyor. Yoğun trafikte bisikletle ulaşımı güvenli hale getirmek amacıyla Konya’da belediye tarafından bugüne kadar 447 kilometre ayrılmış bisiklet yoluyla çok sayıda bisiklet parkı oluşturuldu.

“Akıllı Bisiklet”

Enerji verimliliği, çevre dostu ve sağlıklı bir ulaşım aracı olması gibi özellikleri nedeniyle önemli bir ulaşım türü olan bisikletin yaygınlaşması için de şehrin 40 ayrı noktasında bisiklet istasyonları yer alıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve kent içinde ulaşım ve gezinti ihtiyaçlarına yanıt veren bu istasyonlarda 500 'Akıllı Bisiklet' bulunuyor. Şehir içi otobüs ve tramvaylardaki ulaşımda kullanılan el-kart ve kredi kartlarıyla belirli bir ücret karşılığı alınabilen bu bisikletler kullanım sürelerinin sonunda herhangi bir durağa tekrar bırakılabiliyor. Bu kullanılan bisikletlerin ilk yarım saati ücretsiz, daha sonra geçen her bir saat için ise 1 lira olarak ücretlendiriliyor.










600 Bin Bisiklet

Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Odası Başkanı Ahmet Çal, ilde 600 binin üzerinde bisiklet bulunduğunu söyledi. Konya’nın yerleşiminin düz bir araziye sahip olması nedeniyle bisiklet kullanımının çok yaygın olduğuna dikkat çeken Çal, insanların hem spor, hem de ulaşım amaçlı bisiklet kullandığını vurguladı. Çal, "Konya’da Büyükşehir Belediyesi tarafından da daha güvenli bir sürüş sağlanması için bisiklet yolları yapılıyor. Ayrıca yine belediyenin akıllı bisiklet uygulamasıyla özellikle üniversite öğrencileri bisiklet ihtiyaçlarını karşılayabiliyor" dedi.

Bisiklet Sürücülerine Saygı Gösterilsin

Konya’da bisiklet sürücülerinin rahatsız eden en büyük sorunun yapılan bisiklet yollarına araçların park yapmaları olduğuna dikkat çeken Çal, şunları söyledi: "Otomobil sürücülerinden tek isteğimiz; bisiklet yollarımızı gasp etmemeli. Bizleri trafiğin içerisine sokup zarar verdirmesinler. Bazen otomobil sürücüleri bisiklet yollarının olmadığı yerlerde trafiğin içerisine giren bisiklet sürücülerini sıkıştırıyor. Özellikle araç kullananların bisiklet sürücülerine saygı göstermesini ve dikkatli olmalarını bekliyoruz."

Bisikletin kullanışlı bir ulaşım aracı olduğunu da belirten Çal, bisikleti kent içerisinde ulaşım aracı olarak kullananların park sorunu da yaşanmadığını ekledi.

En Kolay Ulaşım Aracı

Kent merkezinde bisiklet kullananlar da bisiklet kullanmaktan büyük zevk aldıklarını söyledi. Emekli Mustafa Saçar, acil işleri olduğu zaman bisiklet kullandığını belirtti. Saçar, "Konya düz bir yapıya sahip olduğu için kent merkezinde bisiklet kullanmak daha rahat. Dolmuşa binerek zaman kaybetme yerine istediğim yere daha kısa sürede ulaşıyorum. Bisiklete binerken hem de spor yapmış oluyorum. Toplu ulaşım araçlarını kullanıp yarım saatte gidebileceğim bir yere bisikletimle 10 dakikada ulaşabiliyorum. Bunun için insanlara bisiklet kullanmalarını tavsiye ediyorum" dedi.

“Bizim İçin Spor Oluyor”

Ulaşımda genellikle bisikleti tercih ettiğini anlatanlardan Osman Küçüker, "Bisiklet, biçim gibi emekli insanlar için ideal bir ulaşım aracı. Hem spor oluyor, hem de istediğimiz yere kolayca ulaşıyoruz. Otomobilim var, ama binmiyorum. Bisikleti kullanıyorum. Şehir trafiğinde zaman zaman zorlanıyorum ama bir şekilde trafiğin içerisine girmemeye çalışıyorum" diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu’nda okuyan 3 arkadaş akıllı bisiklet kiralayarak spor yaptıklarını hem de kenti gezme olanağı bulduklarını anlattı. Beden Eğitimi Bölümü son sınıf öğrencisi Süleyman Keskin şöyle dedi: "Türkiye’de en çok bisiklet kullanılan illerden bir tanesi Konya. Bisiklet kullanmayı da seviyorum. Çünkü insanlarla iç içe oluyorsunuz ve gezebilme imkanına sahip oluyorsunuz. Toplu taşıma araçlarını veya otomobilleri tercih etmek yerine bisikleti tercih ediyorum."

Bisiklet sürücülerinin trafiğe çıktığı zaman araç sürücülerini uyarması gerektiğine dikkat çeken Keskin, sağa veya sola dönüşlerde elleriyle işaret yaparak dönecekleri yeri göstermeleri gerektiğini söyledi.









646 Bin Motorlu Taşıt Var

Kentte 600 binin üzerinde bisiklet bulunurken Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 646 bin 940 adet motorlu kara taşıtı bulunuyor. Bu rakamın 309 bin 383'ü otomobil, 10 bin 118'i minibüs, 5 bin 616'si otobüs, 102 bin 917'si kamyonet, 34 bin 151'i kamyon, 102 bin 542'si motosiklet, bin 617'si özel amaçlı taşıtlar, 80 bin 596'si da traktörden oluşuyor.