13 Ekim 2017

TdF - Dağların Kralı artık bir Kadın


Robert Millar olarak Fransa Turu’nda Kırmızı Benekli Mayo’yu kazandı. Şimdi adı Philippa, ve ilk defa yaşamının en zor etabını anlatıyor.














Bir İskoç olarak şanı tam ona göre biçilmişti. 1984’de Robert Millan ‘Kral’ olarak taçlandırıldı. Tour de France’da Dağların Kralı. İlk ve bugüne kadar tek Britanyalı olarak. Bugün ise Millar bir kral değil, daha çok bir kraliçe. O bir kadın. Ve ilk kez açıkça cinsel dönüşümden söz ediyor.

“Farklı olduğumu biliyordum, ta 5 yaşımdan beri” diyor Guardian’da, 58 yaşındaki. “Ve bu farklılığın nerede yattığını, ve bununla nasıl baş edeceğimi bulmam uzun sürdü. Bu bir gecede olmadı.” Sanki sürdürmesi gereken yaşamı sürdürmemiş gibi hissetmiş.

Söylentiler uzun süredir dolaşıyordu. ‘Sunday Mail’ Millar’ın görünümünün değiştiğini bildiriyordu. Uzun saçlar ve sözde göğüslerden söz ediliyordu. Pek kimse bunu dikkate almadı. Kariyerinde de Millar suskundu, pek sahneye çıkmak istemeyen, yalnızlığı seven. ‘İnsan Millar’ büyük ölçüde bilinmiyordu.

Daha iyi bilinense başarılarıydı. 1987'de Giro d'Italia'da en iyi tırmanıcı oldu ve genel klasmanda ikinciliğe ulaşmayı başardı - iki kez de Vuelta'da (1985, 1986). Tour de France-Pirene dağlarında üç etap birinciliği elde etti. 1991’de Tour de Suisse’de de bir etap birinciliği kazandı. En dip noktayı ise 1992’de yaşadı. Test sonucu pozitif çıkmıştı – testosteron bazında.

“Geride kalan spordu”

Ne kahramanlıklarını ne de kazayı unutmak istiyor Philippa York. “Ancak yaşamımın Robert bölümünü bir kutuya koyarak başa çıkabilirim. Ve şimdiki yaşamımı da bir başkasına” diyor. “Daha önce yapmış olduklarım, şu an yaşadığım kişiye ait değil.”

Philippa, bisiklet sporuna sadık kaldı, bisiklet spor yazarı olarak çalışıyor ve bir TV kanalı yorum ekibinin üyesi. Ona göre, kusursuz bir spor başarısından dönüşümünü gerçekleştirmiş olması olağanüstü bir şey değil. “Bir yetenekle kutsanmış olsanız bile, yaşamın beraberinde getirdiği diğer tüm durumlarla uğraşmanız gerekiyor.”

Sporda neredeyse hiç eşcinsellik olmadığını Philippa gülünç buluyor. “Spor, heteroseksüel norma uymayan her şeye karşı olan duruşuyla geri kaldı. Ve bisiklet sporu bu bağlamda en dirençli sporlardan biridir.” Bu adımla birlikte kamuda bir şeyleri hareketlendirmek istiyor. “Bisiklet sporu da belki bir gün arayı kapatabilir.”

Sporda diğer transseksüeller

Philippa York, başarılı spor kariyerinden sonra cinsiyet değişikliği geçiren ilk kişi değil. En tanınmış örneklerden biri Caitlyn Jenner'dir. Bruce Jenner olarak 1976’da dekatlonda olimpiyat altını kazandı. 2015'ten beri kendisine Caitlyn deniliyor, kendi ‘reality show'unda TV yıldızı ve tüm transseksüel kadınların yüzü.

Kadından erkeğe giden yolu Balian Buschbaum gitti. Yvonne adıyla Avrupa Şampiyonası sırıkla yüksek atlamada iki kez bronz madalya kazandı. 2007'de trans erkek olduğunu açıkladı ve spor kariyerine son verdi.

Ve Erika Schinegger kariyeri sonrası Erik oldu. Kayak iniş dünya şampiyonunda, 1967'de cinsel organının içe doğru geliştiği ve genetik olarak bir erkek olduğu saptandı. Schinegger daha sonra ameliyat olmaya karar verdi - ve bir kız çocuğu babası oldu.