10 Mart 2020

Google Konum Verileri Bisikletçiyi Şüpheli Haline Dönüştürdü

Bir hırsızlıkla ilgili olarak Florida (ABD) polisinin “Coğrafi Sınır” verisi ile yaptığı araştırma, Google sayesinde suçsuz bir adam şüpheli olarak tanımlandı. Zachary McCoy isimli Amerikalı yaptığı bisiklet sürüşlerini analiz etmek için bir fitness uygulaması kullanıyordu. McCoy hırsızlığın meydana geldiği evde hiç bulunmamıştı. Ancak RunKeeper uygulaması için konum ayarlarını açık bırakarak, farkında olmadan kendisini şüpheli konumuna koydu. Daha doğrusu onu suç sahnesine yerleştiren tabi ki Google oldu. 

“Associated Press’in 2018 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, Google Haritalar’da veya Google’da günlük hava durumu güncelleme servisi gibi Google uygulamaları, kullanıcıların ziyaret ettiği ve bulunduğu enlem ve boylamı yani konumu sürekli olarak topluyor. Hatta Google’ın Konum Geçmişi özelliğini devre dışı bıraksanız bile, Google’ın her yerde sizi izliyor.

Google’a sorarsanız, şirket bu konum izleme özelliklerini, “kişiselleştirilmiş haritalar, ziyaret ettiğiniz yerlere dayalı öneriler, daha faydalı reklam gösterimi, kaybettiğinizi telefonunuzu bulmanıza yardımcı olmak, gerçek zamanlı trafik güncellemeleri gibi” konularda kullanıcı deneyimini geliştirmek amacıyla kullanıyor. 

Ayrıca, Google’ın, talep edildiğinde ceza soruşturmasında yer verilerinizi federal yetkililerle paylaşabileceği de biliniyor. Ancak daha ilerisi de raporlanıyor, Google’ın, belirli bir süre zarfında suç mahallerinden geçen tüm cihazların konum geçmişini paylaşarak federal makamlara suç şüphelilerini tanımlamasında da yardımcı olduğu bildiriliyor.” 

McCoy, hırsızlık olduğu iddia edilen suç mahallinde – mahalledeki olağan yolunun bir parçası olarak – soygunun olduğu evin çevresinde üç kez geçtiği için şüpheli olarak kabul edildi. Google’ın yasal soruşturma ekibi, ocak ayında McCoy ile iletişime geçerek Gainesville polisinin kendisinin Google hesabı hakkında bilgi istediğini bildirdi. 

McCoy sonunda kendisini akladı. Ancak polisin aradığı veriyi tam olarak anlaması için bir avukat tutmak zorunda kaldı. Coğrafi sınır emri – bir tür arama emri – Google’ın polise, konum dahil hırsızlık sahnesinin yakınında kaydettiği tüm cihazlardan veri sağlamasını gerektiriyor. Bu veriler genellikle Android konum hizmetlerinden alınıyor. 

ABD’de coğrafi sınır emirleri konusundaki polis taleplerinin son birkaç yılda hızla arttığı raporlanıyor.  2018’de de coğrafi sınır emri sayesinde Jorge Molina isimli kişi cinayetle suçlanmış ama sonra kendisini temize çıkarmıştı. 

Google geçen ay hangi uygulamaların konum izleyebileceğine dair bazı sınırlamalar getireceğini ve bu sürecin kullanıcı onayına bağlanacağını duyurmuştu.