17 Mart 2020

İtalya ve İspanya’da Açık Havada Bisiklet Sürmek Yasaklandı

İtalya hızla artan vaka sayısının ardından İtalyan Hükümeti sokağa çıkma yasağı kapsamında açık havada bisiklet sürmeyi yasakladı. Ancak hükümet işe, eve ve temel ihtiyaçları karşılamak üzere mağaza ve marketlere gitmek üzere bisiklet kullanımının mümkün olacağını da belirtti.

Benzer bir uygulama yürüten İspanya’da da bisikletlilerin, alarm durumundaki bölgelerde bisiklete binmelerine izin verilmeyeceği açıklaması yapıldı. 

İtalya’ya kıyasla daha sert bir uygulamanın gerçekleştiği İspanya’da İspanyol gazetesi El Pais’te belirtilene göre bisiklet kullananlara 100 €’dan 3000 €’ya kadar ceza kesilebileceği söylenirken gıda veya tıbbi malzeme almak amacıyla bisiklet kullananların cezaya tabi tutulmayacağı açıklandı. Ayrıca para cezasının yanı sıra görevini yerine getiren polis veya görevlilere itaatsizlik edilmesi durumunda bir yıla yakın hapis cezasının da verilebileceği paylaşılan bilgiler arasında. 

İspanya’daki yasağın 14 Mart itibariyle 15 gün sürmesi planlanıyor. Ancak salgının şiddetine göre bu sayının daha da artabileceği, yasağın planlanandan uzun sürebileceği de belirtildi.

İspanyol sağlık yetkilileri ise bisikletçileri yalnızca salgın tehdidi sebebiyle evde kalmaları yönünde değil, aşırı yüklenmeden kaynaklı bağışıklık düşmesine bağlı olarak hastalık riskinin artması yönünde de uyardı. 

Madrid’de özel bir hastanede tıbbi direktör olan Carlos Mascias ise bisikletçilere “Bisikletinizi bir kenara koyun ve evde kalın” çağrısında bulundu. “Koronavirüse yönelik olmayan tıbbi hizmetlerin bu süreçte en aza indirilmesi önemli. Bu süreçte herhangi bir bisikletçi bir kaza veya olaya maruz kalıyorsa yoğun bakım veya ambulansa ihtiyaç duyuyorsa bilinsin ki burada gerçekten ihtiyacı olan birinin elinden bu imkanı alacaktır. Şu an gerçekten iyi durumdayken ne olursa olsun kendinizi korumalısınız.”



Katkıları için Varujan’a teşekkürler.