16 Mart 2020

Uluslararası Bisiklet Birliği’nden Trans Sporcu Düzenlemesi

Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI), transseksüel sporcuların yarışlarda yer alabilmeleriyle ilgili bir var olan düzenlemelerin güncellendiğini açıkladı.

Bisiklet sporunun dünya çapındaki yönetim birimi olan Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI), Ekim 2019'da aralarında Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin de yer aldığı birçok uluslararası spor federasyonu ile bir araya gelerek trans kadınların yarışlarda yer alabilmeleri için gerekli kuralların oluşturulması ve güncellenmesi hakkında fikir birliğine varmıştı.

Resmi siteden bir açıklama yapan UCI, Ekim 2019'daki toplantıda tartışılan kuralların kabul edildiğini ve 1 Mart'ta yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Maksimum testosteron sınırı yarıya indirildi

Açıklamada trans kadın sporcuların, cinsiyet kimliklerine karşılık gelen kategorilerde yarışabilmeleri için gerekli güncellemelerin yapıldığı söylenirken, yeni güncellemeyle trans kadın sporcular için şartların daha da katı bir hal aldığı görüldü.

Zira trans kadın sporcuların "Kadın" kategorisinde yarışabilmeleri için gerekli maksimum serum testosteron sınırının yarıya indirildiği görüldü.

Mevcut kurallar, trans kadın sporcular için yarışlardan önceki 12 ay boyunca maksimum serum testosteron seviyesi olarak 10 nanomol / L şartını koşuyordu. Yeni kurallar ise maksimum 5 nanomol / L şartını getirerek bu sınırı yarıya indirdi.

Diğer kurallar

  • Cinsiyet kimliklerine karşılık gelen kategorilerde yarışmak isteyen tüm transseksüel sporcular, yarış tarihinden en az 6 hafta önce, UCI tarafından görevlendirilen sağlık müdürlüğüne talepte bulunacak.

  • Sporcunun talebi, UCI haricinde üç uluslararası uzmandan oluşan bir komisyona aktarılacak. Komisyon üyeleri sporcunun ilgili cinsiyet kategorisinde yarışmaya uygunluğunu değerlendirecek ve sonuçları UCI'nın ilgili sağlık müdürüne iletecek.

  • "Kadın" kategorisinde yarışan trans kadın sporcular, yarış boyunca serum testosteron seviyelerini 5 nanomol / L altında olduğunu kanıtlamak zorundadır.

  • Trans kadın sporcular, düzenli olarak serum testosteron testlerine tabi tutulacak.


"Eşit bir oyun alanı oluşturuyoruz"

UCI başkanı David Lappartient, bu düzenlemenin transseksüel sporcuların elit sporlara dahil edilmesi adına önemli bir adım olduğunu söylerken aynı zamanda tüm sporcular için de eşit bir oyun alanı garanti ettiğini belirtti.

Lappartient, "Sporumuzun çeşitli paydaşları ile bir araya gelerek vardığımız bu fikir birliği sayesinde trans kadın sporcuların rekabet etme arzusunu yerine getirmeye çalışırken tüm sporcular için de eşitliği garanti eden bir düzenlemeye gittik" dedi. 

Uymayanlara ceza

Yönetmelikteki kuralların ihlal edilmesi durumdan ise sporculara çeşitli cezalar verilecek. Bu cezalar kınama, uyarı, para cezası ve diskalifiye olarak belirlendi.