2 Temmuz 2024

Dünya'nın Çevresi Kaç Kilometredir?


Bütün gök cisimlerinin içinde yer aldığı ve canlı cansız tüm varlıkların bulunduğu sınırsız boşluğa evren denir. Genişliği henüz belli olmayan evrende farklı grupta ve özellikte olan gök cisimleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de üzerinde yaşadığımız ve mavi gezegen olarak adlandırılan Dünya'dır. Dünya şekil itibari ile ekvatordan şişkin olan ve kutuplardan baskın olan, yeryüzündeki bütün canlı familyasına ev sahipliği yapan bir gezegendir.


Dünya'nın şeklinin geoit olmasının, yani kutuplardan baskın ve ekvatordan şişkin olmasının nedeni noktasında birden fazla sonuç bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni de Dünya'nın çevre uzunluğunun hem ekvatorda hem de kutuplarda değişiyor olmasıdır. 

 

Dünya'nın şeklinden ötürü çevresi ekvatordan kutuplara doğru sayısal veri olarak değişmektedir. Bu değerlere bakacak olduğumuzda Dünya'nın çevresi, yaklaşık olarak ekvator çevresi 40.076 km iken kutuplar çevresi yaklaşık olarak 40.009 km olarak ölçülmüştür.

Wikipedia



Bunu neden mi anlattım? Geçenlerde bir arkadaşım dikkatimi çekti. Diyordum, 40 bin kilometreyi geçmiş(ti) pedalladığım yollar... 


"Yani ekvatoru dönmüşün" dedi... 


Ne mutlu bana : ))




Katkıları için Müjdat’a teşekkürler.







 

İlinizi çekebilir B i r m i l y o n b e ş y ü z b i n, Bisiklet, Yeni Dünyada Makam Aracı Olacak, Kanal İstanbul: Ne Pahasına? Elveda Sazlıbosna...