25 Haziran 2022

Trenlerde ücretsiz bisiklet taşıma izni ve kuralları açıklandı

Farklı ülkelerde taşıma şekli 

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD) ve Türkiye Bisiklet Federasyonu iş birliği ile trenlerde ücretsiz bisiklet taşınacağı duyuruldu. (Bkz. > TürkiyeBisikletFederasyonuBasınBülteni)

 

Yapılan açıklamaya göre, uzun yol (YHT ile Anahat) ve kısa yol (Bölgesel, Banliyö-Marmaray) trenlerinde bisiklet taşınmasına izin verildi.


Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, konuyla ilgili, "Bisikletin yaygınlaşması ve kabul görmesi için verdiğimiz mücadeleye destek olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD) ve TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğüne müteşekkiriz." ifadelerini kullandı.


TCDD'nin tren türlerine göre bisikletlerin kabul esasları da açıklandı. Banliyö ve Marmaray trenlerinde pazar ile milli bayram günleri hariç diğer günlerde yolcu yoğun saatleri dışında bisikletler trenlerde yolcu beraberinde küçük el bagajı kabul edilecek, taşıma için ayrıca bir ücret alınmayacak. Yolcu yoğun saatlerde ise trenlere bisiklet kabul edilmeyecek.

 

YHT'lerde ise el bagajları için ayrılmış bölmeye sığabilecek ölçüde katlanabilir bisikletler, yolcu yanında küçük el bagajı olarak kabul edilip ücretsiz taşınacak.

 

Ancak duyurulan karar katlanmayan bisikletlere hiç bir ayrıcalık getirmiyor ve eskiden olduğu gibi YHT hatlarına alınmıyor! Konuyu federasyon başkanına yazılı sorduk. Merakla yanıtını beklemekteyiz.


----------


Not: Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Gelen yazıyı en altta okuyabilirsiniz (*). 29.06.2022


----------


Sayın

Emin Müftüoğlu

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı

 

 

Konu: TCDD’den Türkiye Bisiklet Federasyonu İş Birliği İle Trenlerde Ücretsiz Bisiklet Tasıma İzni Kuralları Açıklandı 

 

 

İstanbul, 24 Haziran 2022

 

 

“TCDD’den Türkiye Bisiklet Federasyonu İş Birliği İle Trenlerde Ücretsiz Bisiklet Taşıma İzni Kuralları Açıklandı” başlıklı duyurunuzu okuduğumuzda ‘Bisikletçiler’ olarak ne çok sevindiğimizi tahmin edemezsiniz. Nihayet bizde de bisiklete TCDD yer açtı dedik. Ancak duyuruyu sonuna kadar okuduğumuzda nasıl bir hayal kırıklığına uğradığımızı tahmin edebilir misiniz?

 

Bugüne kadar zaten katlanır bisikletleri trene alıyorlardı, küçük bagaj olarak. Önemli olan katlanmayan bisikletlerin tüm TCDD’nin anahat ve bölgesel trenlerinde, özellikle YHT hattında taşınması. Bu konuda bir gelişme okunmuyor açıklama metninde! Neden? 

 

  • Anahat ve bölgesel trenlerde, sadece tren teşkilatında furgon veya furgon bölmesi olan trenlere, katlanamayan bisikletler yolcu yanında küçük el bagajı olarak kabul edilmekte ve ücretsiz taşınmaktadır. 

 

Furgon vagonu/bölmesi olan hatlarda -her türlü yük gibi- zaten taşınıyordu bisiklet, ama furgon vagonlu tren hattı bulabiliyor musunuz? Ve hangi seferin furgonlu olduğunu önceden öğrenebiliyor musunuz? Biz hiç birine denk gelemedik-furgon bulamadık! Her seferinde geri çevrildik.

 

Bu duyuruyla yanıltıcı bir haber verilmekte. Sanki federasyonun iş birliği ile  bisiklet sporcuları bisikletlerini artık TCDD’nin trenlerinde yanlarında götürebilecekleri gibisinden. Ne var ki sadece katlanır bisikleti aldığını söylüyor TCDD. Peki katlanır bisiklet kullanan ‘sporcu’ mu var?! Katlananlar daha çok şehir içinde kullanılan bir bisiklet.

 

Yanı sıra dünyada hızla gelişen ‘Bisiklet turizmi’ de önemsenmesi/üzerinde durulması gereken bir konu. Eurovelo’yu bilirsiniz. Kapımıza kadar gelen rotaların yurt içinde devam ettirilmesi için yapılan çalışmalar/girişimler var. 

 

Lütfen, çevreci ve sağlıklı bir ulaşım aracı olan bisikletlerin kullanımının yaygınlaştırılması ve kolaylaştırılması amacıyla katlanmayan bisikletlerin de tüm TCDD hatlarında taşınması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sn. Adil Karaismailoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD) ve TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü’nü ikna ediniz ve bizleri gerçek bir mutluluğa kavuşturunuz.

 

Saygılarla,

 

Mustafa H. Dorsay


----------


Daha önce de TCDD Genel Müdürlüğü’ne bu konudaki beklentilerimizi yazmış ancak bir geri dönüş alamamıştık. 

 

 


 

Sayın 

Ali İhsan Uygun

TCDD Genel Müdürü

 

 

 

Konu: YHT ve bisiklet

 

İstanbul, 6 Mayıs 2021

 

 

Demiryolu en rahat ve en kolay ulaşım seçeneği. YHT hatlarının uzaması ve gelişmesi, yenilerinin eklenmesinin bizleri ne kadar sevindirdiğini tahmin edemezsiniz. Ancak önemli bir sorunumuz var; katlanmayan bisikletler için neden YHT trenlerinde küçük de olsa bir yer açmıyor, neden almıyorsunuz?

 

Eko Turizm projeleri çerçevesinde Bisiklet Turizmi her geçen gün daha da gelişmekte. Eurovelo olarak adlandırılmış, AB ülkelerini dolaşan 60 bin kilometre bisiklet yollarının iki ucu ülkemize kadar geldi - dayandı. Yapılan çalışmalar ve hazırlıklar ile bu yolların ülke içine girmesi ve yayılması amaçlanmakta. Bu da daha fazla bisikletli gezginin gelmesi anlamına gelir. 

 

Öte yandan pandemi nedeniyle bisiklet tekrar bir ulaşım aracı olarak hatırlandı ve kent içinde de kullanımı arttı, bisikletle işe gidip gelenler çoğaldı. Ama nedense Marmaray, sabah ve akşam belirli saatlerde katlanmayan bisikleti almayarak bu olanaktan yararlanmamızın önünü kapatmakta.

 

Şimdi gönül istiyor ki, İstanbul’dan YHT ile Konya’ya gidip orada bisikleti trenden indirip bölgeyi gezmek, daha uzaklara gidebilmek. Ne güzel olurdu. Hem bölge turizmine, hem ülke tanıtımına katkısı olmaz mıydı?

 

Lütfen bu konuyu gündeme alın ve YHT seferlerinde bisiklete yer açın. Ama sadece katlanana değil, çünkü onunla uzun yola çıkılamaz!

 

Sizden, tüm bisikletçi ve bisikletliler adına rica ediyor ve sevindirici bir haberi duymak istiyoruz.

 

 

Saygılarla,

 

Mustafa H. Dorsay


----------


(*) Not: Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz konuya ilişkin bir açıklama yaptı. 29.06.2022


From: "bisikletliler"

Subject: Re: Trenlerde ücretsiz bisiklet taşıma izni ve kuralları açıklandı

Date: 28 June 2022 23:07:08 GMT+3

To: Mustafa Dorsay 

  

Federasyonun rol çalmaya kalkıştığı bir gerçek, benim için önemli olan 9 ay uğraş sonunda 2015 te banliyö trenlerinde bisiklet ücretlerinin kaldırılması, diğer trenlerde katlanırların taşınması Ana hat ve bölgesel trenlerde  2 adet de olsa normal bisiklet için askı konulması gibi hakların derneğimizce kazanılmış olması ve bunun yeni bir durummuş ve Federasyon kendi yapmış gibi duyuruyor derneğimizden bahseden kimse yok, çok üzücü 1 aydır  normal bisikletlerin alınması için girişimlerimiz sürüyor eminim bunuda sahiplenecek kişi ve kurumlar pusuda bekliyordur

 

 

From: Murat Suyabatmaz 

Subject: Re: Trenlerde ücretsiz bisiklet taşıma izni ve kuralları açıklandı

Date: 28 June 2022 18:54:10 GMT+3

To: Mustafa Dorsay 


bu haklar 2015 de derneğimiz girişimleri ile gerçekleştirilmiştir, yeni bir hak gibi duyurulması ilginç bir durum facebook’ta tüm duyurular kayıtlı







Katkıları için Kaya'ya teşekkürler.





İlginizi çekebilir Türkiye'nin Uzun Vadeli Hedefi: Her 4 Yolculuktan 1'i Bisikletle Yapılacak, Bisiklet Dostu Konaklama Tesisleri Misafirlerini Bekliyor, İstanbul Eurovelo 13 için Yola Çıkıyor, Bakan Karaismailoğlu: Bisiklet ve scooter yollarını metro ve tren hatlarına entegre edeceğiz