22 Ağustos 2018

Kötülüğün olmadığını göstermek isteyen Amerikalı çift IŞİD bölgesinden bisikletleriyle geçerken feci şekilde öldürüldüler

Amerikalı çift, kötülüğün var olmadığını kanıtlamak için dünyayı bisikletle dolaşmaya karar verdi. IŞİD bölgesinden bisikletle geçtiler ve IŞİD onları öldürdü.

Ölüm haberleri 8 Ağustosta geldi, ancak hikayeleri sosyal medyada sürmekte.

Jay Austin ve Lauren Geoghegan yaklaşık iki yıl önce dünya bisiklet turuna çıkmak için Vaşington’daki resmi işlerinden ayrıldılar. Geniş bakış açılı iyimser çift, gezilerinin çarpıcı fotoğraflarını, kötülük, medya ve insanların erdemi üzerine olan derin düşüncelerini veb sitelerinde paylaşmaktaydılar.

Bir yazısında, aynı zamanda vegan olan Austin, Obama'nın başkanlığı sırasında Konut ve Kentsel Gelişim Dairesi için çalıştıklarını, kendisinin ve sevgilisinin cömert ve cana yakın insanlarla tanışmak umuduyla dünya çapında bisiklet sürmeyi planladıklarını anlattı.

Bisiklete binmenin kişiyi daha “savunmasız” hale getirdiğini kabul etti.

“Bisiklet, gezmek için temiz, sessiz ve basit bir araçtır, aynı zamanda ucuz bir yoldur. Seni daha savunmasız yapar, ama aynı zamanda daha ulaşılır hale getirebilir. İnsanlar hayret verici derecede cömert olabilir, şaşkınlık veya acıma hissiyle, ya da her ikisinin bir karışımıyla daha çok gülümsemeler, daha pozitif dalgalar, daha meraklı konuşmalar, yatacak veya kamp kurabileceğiniz yer teklifi alabilirsiniz. Bisiklet dışında başka herhangi bir ulaşım aracında bunu göremezsiniz.”

Diğer bir yazısında, Tacikistan toprakları içinde İŞID’in adam toplama bölgesine girmeden hemen önce Austin, dünyada “kötülük”ün olmadığına değindi.

“Haberleri izliyor, gazeteleri okuyor ve dünyanın büyük, korkutucu bir yer olduğuna inanmaya başlıyorsunuz” diyor Austin, “İnsanlar, anlatılana göre güvenilmez. İnsanlar kötüdürler. İnsanlar canavardırlar. İnsanlar baltalı katiller, canavarlar ve daha daha kötüler. ”

Austin, “kötülük yapmacık, düzmece, inandırılmış bir kavram” diye devam etti.

“Bunu kabul etmiyorum. Kötülük, insanların farklı değerleri, inançları ve bakış açılarıyla baş etmek için geliştirilmiş ve bizim yarattığımız bir kavramdır - bunu anlamak için çabalamaktan çok bu düşünceyi görmezden gelmek daha kolaydır. Kötülük var elbette, ama oldukça seyrektir. Genelde insanlar kibardır. Bazen bencil olurlar, bazen uzağı göremezler ama naziktirler. Cömert, olağanüstü ve kibardırlar. Yolculuğumuzda bundan daha büyük bir ilham gelmedi. ”
Tacikistan, Pamir Dağları’nda Ak-Baital Geçidi. 
Çiftin sosyal medyaya yolladığı son fotoğraf.

Ne yazık ki Austin ve Geoghegan dünyada kötülüklerin var olduğunu bir terörist batağında yolculuk ettikleri sırada ilk elden keşfettiler.

Çift, İslam ülkesi Tacikistan'ı başka bir bisikletçi grupla geçmeye karar verdi. Beş IŞİD üyesi ile karşı karşıya kaldıklarında korkunç bir kaderle tanıştılar.

29 Temmuz’da IŞİD üyeleri tarafından kullanılan bir araç hızla bisikletçilerin arasına daldı. Araçtan inen adamlar diğer bisikletçilerle (bir İsviçreli, bir Hollandalı) beraber Austin ve Geoghegan'ı bıçaklayarak öldürdüler. Diğer 3 kişi yara alarak kurtuldu. 

IŞİD bayrağı altında IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'ye bağlılık sözü veren katillerin yer aldığı videoda IŞİD saldırının sorumluluğunu üstlendi. New York Times'a göre adamlar “kâfirleri” öldürmeye yemin etti.








Not: Çift, 28 Mayıs 2018’de İstanbul’daydı. Gezi notları ve fotoğrafları burada.