3 Temmuz 2018

[bisikletle]Türkiye: Kommagene Krallığı

Günümüzdeki Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerini kapsayan, MÖ 1. yüzyılda kurulan Kommagene Krallığı, MS 72 yılına kadar bu bölgede egemenliğini sürdürmüştür. Yazılı belgelerde MÖ 850 yılında görülen krallığın ismi o dönemlerde Kummuh olarak geçmektedir. Asur egemenliğinden kurtulmasıyla birlikte bağımsızlığın ilan eden Kommagene’nin bu dönemine ait ilk yazılı belgeler de 1. Antiochos dönemine aittir. 1. Antiochos Kommagene’nin en önemli kralıdır. Antiochos yeni bir din kurmayı planlamış, batılıların, yani Greklerin dini ile doğulu Perslerin dinini birleştirmeyi amaçlamıştır. Böylece bir dünya dini yaratacak, Nemrut Dağı’nı onun merkezi yapacak ve bu dinin buradan tüm dünyaya yayılmasını sağlayacaktı. Kendisi de bu sayede tüm dünyaya hükmedecek ve ölümsüzlüğe kavuşacaktı. Bu nedenle kendisini Tanrı ilan etmiştir.

Antiochos, Nemrut Dağı’nın 2.150 metre yükseklikteki zirvesinde yapımına başladığı görkemli kutsal alan ve mezar anıtını bitiremeden ölmüş, mezar anıtı da yarım kalmıştır. Nemrut Dağı’ndaki kutsal alanın doğu ve batı yamaçlarında teraslar üzerinde Antiochos’un yaptırdığı heykeller ise, Nemrut’un sert hava koşullarına karşın yüzyıllarca ayakta kalmıştır.

Dünyanın sekizinci harikası olarak tanınan, 10 metreyi bulan heykelleri ve metrelerce uzunluktaki kitabeleri ile UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’inde yer alan bu uygarlığın izlerini süren kültürel bir yolculuk; Kommagene Krallığı.












[bisikletle]Türkiye projesi çerçevesinde bölgeyi kapsayacak turlarda izlenecek rotalar, uzaklıklar, yolların niteliği, gezilip görülecek tarihi ve doğal güzellikler, konaklama, yeme-içme ve yerel kültürler hakkında bilgi toplamak üzere 8 Temmuz’da pedallar dönmeye başlıyor...












19 Ağustos sabahı İstanbul'a Kayseri’den otobüsle döndüm. Çok keyifli bir tur oldu. Gezi notlarını okumak için lütfen tıklayın.

7 il + 20 ilçe = 1600 km





İlginizi çekebilir [bisikletle]Türkiye: Hititlerin İzinde